آش آبغوره از غذاهای محلی آذربایجان شرقی+طرز تهیه--سیتی پدیا
آش آبغوره یکی از غذاهای محلی خوشمزه در آذربایجان شرقی است که بیشتر در شهر تبریز طبخ می شود. این آش با نام های دیگری از جمله آش گوجه فرنگی و آش ترش نیز مشهور است.
برای آموزش پخت این آش خوشمزه با ما همراه باشید:
مواد لازم
سبزی شامل تره و جعفری به میزان مساوی: نیم کیلو
برنج آش (برنج نیم دان): یک لیوان
پیاز: یک عدد درشت
گوجه فرنگی: ۵ عدد
رب گوجه فرنگی: دو الی سه قاشق غذاخوری
لوبیا چشم بلبلی: نصف لیوان (اگر پخته باشد یک فنجان)
آبغوره: نصف لیوان الی یک لیوان (اگر ترشی آبغوره کم بود یک لیوان، اگر ترش بود نیم لیوان آبغوره می افزائیم).
نعنا: حدوداً یک الی دو قاشق غذاخوری
قرص عصاره مرغ: یک عدد
روغن: مقداری
نمک و فلفل: به میزان لازم
نکات پیش از پخت:
۱- لوبیا را از حداقل ۶ ساعت قبل خیس کرده و چند بار آبش را عوض می کنیم تا نفخ احتمالی بر اثر خوردن آن به حداقل برسد. سپس درون قابلمه آبپز نموده و آبکش می نمائیم.
۲- گوجه فرنگی فرنگی ها را به صورت درشت رنده می نمائیم.
طرز تهیه آش آبغوره:
۱- پیاز را نگینی خرد کرده و درون قابلمه با مقداری روغن تفت می دهیم تا کمی سبک شود، خیلی سرخ نشود.
۲- سپس سبزی، برنج (شسته شده)، یک پارچ آب را ریخته و روی حرارت متوسط قرار می دهیم تا بپزد. در قابلمه بهتر است نیمه باز باشد و گاهی آش را هم میزنیم.
۳- کمی بعد که مواد جوشید، قرص عصاره مرغ را اضافه کرده و هم میزنیم و میچشیم اگر نیاز به نمک بود مقدار کمی می افزائیم. (دقت نمائیم چون رب کمی نمک در خود دارد).
۴- مواد که نیم پز شد گوجه رنده شده را می افزائیم و هم میزنیم. گوجه فرنگی ها در ابتدا کمی کف می کند ولی بلافاصله برطرف خواهد شد.
۵- وقتی برنج پخت و سبزی نرم شد و شروع به جا افتادن کرد، رب را در مقداری آب حل کرده و به آش می افزائیم تا خوب جا بیفتد. سپس فلفل را نیز می افزائیم. اگر آبش کم بود کمی آب نیز می افزائیم.
۶- در انتها لوبیای آب پز و آبغوره را می افزائیم و می گذاریم چند جوشی بزند.
۷- سپس نعنا را افزوده و لحظه ای روی حرارت هم می زنیم.
۸- سپس اجاق را خاموش می کنیم.
۹- آش ما آماده سرو است. این آش با نان سنگگ فوق العاده و آبغوره اضافی خوشمزه است.
نکات:
۱- به جای قرص عصاره مرغ می توان از آب گوشت، آب مرغ، آب قلم نیز استفاده کرد.
۲- برخی یک مشت بلغور گندم هم به برنج می افزایند تا حلیم دار شود.
۳- برخی به جای لوبیا چشم بلبلی، از لپه نیز استفاده می کنند.
۴- گاهی به داخل این آش مقداری غوره یا “غوره غوره” (نوعی غوره نگهداری شده در آبغوره نیز در انتهای پخت) به این آش می افزایند. که برای کسانی که مزه ترش را دوست دارند، بسیار لذیذ می باشد. در آن صورت بهتر است که آبغوره حذف و با میزان آن کمتر شود.
۵- برخی مقداری آلوچه نیز به این آش می افزایند.